Siliconenlijm

De lijst aan lijmsoorten is tegenwoordig erg lang. Voor vrijwel elke ondergrond en ieder toepassingsprincipe is tegenwoordig wel een aparte, vaak hoog specialistische lijmsoort beschikbaar. Een van de bekendste, populairste en krachtigste lijmsoorten is siliconenlijm. Maar wat is siliconenlijm nu eigenlijk precies? Uit welk materiaal bestaat deze lijmsoort? En wat zijn de belangrijkste voordelen van siliconenlijm ten opzichte van andere hechtingsmaterialen? 

OTTOSEAL S9
€13,40 per stuk (€16,21 Incl. btw)
Nieuw
OTTOCOLL S495
OTTOCOLL S495
€11,57 per stuk (€14,00 Incl. btw)
OTTOCOLL S16
€12,91 per stuk (€15,62 Incl. btw)
OTTOSEAL S9 580 ml
€24,08 per stuk (€29,14 Incl. btw)
OTTOCOLL S610
€62,40 per stuk (€75,50 Incl. btw)

Alles over Siliconenlijm

Silicium en zuurstof

Siliconenlijm is gemaakt van de basisstoffen silicium en zuurstof. De daadwerkelijke lijmverbinding komt tot stand doordat water (in de vorm van uit de lucht afkomstig vocht) reageert met de siliconen in het materiaal. Dit proces staat in de scheikunde bekend als polymerisatie. De werking van siliconenlijm is sterk afhankelijk van een gestage luchtaanvoer. Als het lijmvlak van de lucht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door het aanbrengen van te dikke lijmlagen of de afwezigheid van luchtdoorlatende materialen, hardt siliconenlijm dan ook niet of nauwelijks uit. Het vocht kan dan namelijk niet meer bij de lijm komen. De wat duurdere en complexer opgebouwde 2-componentige siliconenlijm voorkomt dit probleem.

Voordelen van siliconenlijm

Siliconenlijm heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van veel andere lijmtypen. Allereerst is het materiaal van onze lijmen zeer krachtig. Eenmaal verlijmde delen zijn na uitharding van Ottocoll siliconenlijm nauwelijks nog van elkaar te scheiden. Door de hoge rekspanningswaarde is dit lijmtype dus uitermate geschikt voor verlijmingen die lang mee moeten gaan en sterk worden belast. Daarnaast zijn hoogwaardige siliconenlijmen ook geschikt voor een breed spectrum aan materialen zoals hout, beton, edelstaal, glas, aluminium en keramiek.

Professionele siliconenkit van Ottoseal

Het assortiment van Ottoseal bevat ook diverse siliconenkitten. Deze hoogwaardige kitten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn ook geschikt voor professioneel gebruik. De 1-componentige Ottoseal S9 is bijvoorbeeld te gebruiken op diverse ondergronden. Deze kit kenmerkt zich door een hoge kerf- en scheurvastheid en een zeer goede weers-, verouderings- en UV-bestendigheid. De Ottocoll S610 is een 2-componentige siliconenlijm en afdichtingskit die uitermate geschikt is voor het spanningscompenserend lijmen of afdichten van uiteenlopende materialen zoals glas, hout, metaal en kunststoffen. Daarnaast is het prima materiaal voor het lijmen van spiegels op diverse ondergronden. Voor die laatste klus kunt u natuurlijk ook altijd terugvallen op de Ottocoll S16, een specialistische spiegellijm. Een extra voordeel van de S610 is dat de lijm ook in dikke lagen snel uithardt. Dankzij die snelle uitharding kunnen verlijmde delen dus ook uiterst snel verder worden verwerkt.