Cleanrooms

Er zijn maar weinig werkomgevingen die meer eisen stellen aan hygiëne, schoonheid en zuiverheid dan cleanrooms. Het spreekt voor zich dat het kitten van dergelijke ruimtes de nodige zorg en precisie vereist. Dat straalt ook af op de kitsoort die u voor een dergelijke klus dient te gebruiken. Waar moet u op letten bij het kitten van een cleanroom? En welke kit kunt u voor dit nauw luisterende karwei het beste gebruiken?

OTTOSEAL S51
€18,69 per stuk (€22,61 Incl. btw)
nieuw
OTTOSEAL S67
OTTOSEAL S67
€10,54 per stuk (€12,75 Incl. btw)
OTTOSEAL S69
€10,54 per stuk (€12,75 Incl. btw)
Nieuw
OTTOCOLL S495
OTTOCOLL S495
€11,57 per stuk (€14,00 Incl. btw)
OTTOSEAL S69 kleur op maat
€11,93 per stuk (€14,44 Incl. btw)

Alles over Cleanrooms

Het belang van een zuivere werkomgeving

Cleanrooms zijn vooral ontworpen om contaminatie aan het productieproces of aan het onderzoek dat in een bepaalde omgeving gebeurt zoveel mogelijk uit te sluiten. Vervuiling kan vele vormen aannemen: stofdeeltjes, micro-organismen en chemische dampen zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden die de steriliteit van een ruimte aantasten.

De hoeveelheid vervuiling in een cleanroom wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter van een specifieke omvang te meten. De standaard voor de schoonheid van een cleanroom wordt uitgedrukt in een waarde die kan variëren van de klasse ISO 1 (de schoonst mogelijke ruimte) tot ISO 9 (de minst zuivere cleanrooms). Ter concretisering: een cleanroom uit de klasse ISO 5 bevat ongeveer 10.000 keer zo weinig vuil- en stofdeeltjes als de lucht in een typisch stedelijke omgeving.

Soorten cleanrooms

De grootte van een cleanroom kan enorm verschillen. Er zijn compacte cleanrooms die niet veel groter zijn dan een werkbank, maar ook ruimten die enkele duizenden vierkante meters beslaan. Voorbeelden van cleanrooms zijn operatiekamers, laboratoria, ruimtes voor elektronica- en chipfabricage en klimaat- of ventilatie-installatieruimtes. Bekende cleanroombouwers zijn ClimaTech en de Cleanroom Combination Group.

Geschikte kitten voor cleanrooms

Het kitten van een cleanroom begint natuurlijk met het uitzoeken en aanschaffen van de juiste kitsoort. Bij het kiezen van een kit voor cleanrooms is het vooral belangrijk dat het geselecteerde product een goede chemische bestendigheid heeft. De kit moet dus tegen de vaak agressieve reinigings- en desinfectiemiddelen kunnen die worden aangewend om de ruimtes spic en span te houden.

Ottoseal S68 en S69

De op professioneel gebruik afgestemde Ottoseal S68 en S69 zijn prima partners voor het onder handen nemen van een cleanroom. De S68 is een neutraal-vernettende kit, terwijl de S69 een acetaat(azijnzuur)-vernettende kit is. Beide kitsoorten beschikken, naast de bovengenoemde chemische bestendigheid, over een hoge kerf- en scheurvastigheid. Daarnaast zijn ze ook sterk weers-, uv- en verouderingsbestendig. Onze kitten zijn goed bestand tegen diverse chemicaliën en desinfectiemiddelen. Bij het fabriceren van deze kit is er veel aandacht geschonken aan de exacte samenstelling, waardoor de materialen geschikt zijn voor cleanrooms.

Toepassingen Ottoseal cleanroomkit

De Ottoseal S68 en S69 zijn geschikt voor diverse toepassingsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan elastische voegwerken in medische ruimtes, kwartieren waar strenge eisen worden gesteld aan de hygiëne en geregeld reinigings- of desinfectiemiddelen worden gebruikt. Goede voorbeelden van dergelijke cleanrooms zijn ziekenhuizen, operatieruimtes en medische laboratoria. Maar de S68 en S69 zijn tevens ideaal voor het kitten van ruimtes waar uiterst gevoelige technische apparatuur (bijvoorbeeld microchips of camerasensoren) wordt gefabriceerd of bedrijven die zich bezighouden met het verwerken van levensmiddelen. Ook voor het afdichten van ventilatie-installaties kunt u probleemloos terugvallen op de Ottoseal S68. De professionele cleanroomkitten van Ottoseal worden onder meer gebruikt in:

  • De mobiele ziekenhuizen van Hospitainer.
  • De productie en verpakkingsruimten van IDH, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van halffabricaten en melkpoederproducten mengt, verpakt en opslaat.
  • De productieruimten van het voedingsbedrijf Struik.

Aandachtspunten bij het kitten van cleanrooms

Waarom is het zo belangrijk om bij het werken in cleanrooms gebruik te maken van speciale kit? Verkeerde kit (bijvoorbeeld reguliere siliconenkit) hardt niet (goed) in een cleanroom waar geregeld chemische stoffen worden gebruikt. Bovendien blijven de dampen die de siliconenkit uitwasemt vaak lang in de ruimte hangen. Hierdoor kunnen productoppervlakken niet meer fatsoenlijk worden verlijmd. Door speciale kitten voor cleaningrooms te gebruiken, voorkomt u deze vervelende problemen.

Wilt u meer informatie over het kitten in cleanrooms of toepassingsgeschiktheid van een kitsoort in een bepaalde ruimte? Neem dan contact met ons op.