Badkamer en sanitair kitten

De sanitaire ruimte is zonder twijfel een van de meest onderhoudsgevoelige plekken in huis. Door het hoge vochtgehalte slijt een kitlaag er vrij snel en treedt ook eerder schimmelvorming op. Het goed afkitten van de badkamer is dan ook een belangrijke en nauw luisterende klus. Hoe gaat u te werk bij het kitten van uw sanitair? En welke stappen kunt u het beste volgen om het optimale resultaat te behalen? Graag leggen wij dat aan u uit. 

OTTOSEAL S110
€8,47 per stuk (€10,25 Incl. btw)
OTTOSEAL S70
€12,44 per stuk (€15,05 Incl. btw)
OTTOSEAL S100
€9,78 per stuk (€11,83 Incl. btw)
OTTOSEAL S125
€8,39 per stuk (€10,15 Incl. btw)
OTTOSEAL S140
€16,46 per stuk (€19,92 Incl. btw)
OTTOSEAL S110 kleur op maat
€10,22 per stuk (€12,37 Incl. btw)
OTTOSEAL S130
€16,46 per stuk (€19,92 Incl. btw)
OTTOSEAL S70 kleur op maat
€15,62 per stuk (€18,90 Incl. btw)

Alles over Badkamer en sanitair kitten

Sanitairkit voor badkamers

Professionele sanitairkitten zoals de Ottoseal S100S110S125 en S130 zijn de beste keus voor badkamers. Deze kitsoorten zijn namelijk schimmelwerend. Zeker geen overbodige luxe in een schimmelvrije badkamer! Daarnaast zijn onze sanitairkitten prima bestand tegen de uitdagingen die het kitten in een vochtige ruimte met zich meebrengt. Ze hechten zich bovendien goed aan de ondergrond en vertonen een prima weers-, verouderings- en UV-bestendigheid. Bent u op zoek naar een zuurvrije sanitairkit? Bestel dan de Ottoseal S70.

In vele kleuren

Of het nu gaat om grijstinten zoals de kleur lichtgrijs, zilvergrijs, pergamon of antraciet. Sneeuwwit of zwart. Onze sanitairkit zijn leverbaar in meer dan 100 kleuren. Bekijk de kit op kleur.

Ontvetten en reinigen

Misschien wel de belangrijkste tip. Als u gaat beginnen met het kitten van de badkamer, is het belangrijk dat u eerst de ondergrond goed reinigt, ontstoft en ontvet. Als u dit niet doet, is de kans groot dat de kitlaag niet goed hecht. Onze professionele primers zorgen ervoor dat de kit uitstekend hecht op een bepaald materiaal of ondergrond. Zonder primer hecht een kitsoort onvoldoende op bijvoorbeeld een douchebak.

De cleaners en primers van Ottoseal zijn prima hulpmiddelen voor het verder reinigen en voorbehandelen van de nieuwe voeg. De Otto Cleaner T is bijvoorbeeld een uitstekend reinigingsmiddel die kan worden aangewend voor diverse ruimtes en ondergronden, waaronder de badkamer. Wilt u een badkuip of ligbad ontvetten en voorbehandelen? Gebruik dan de Otto Cleanprimer 1101.

Maak vervolgens de loszittende deeltjes eerst los met een schraper of mes en reinig de opening vervolgens met een vladder stofzuiger of kwast.

Afplakken van de voeg of naad

Voordat u in de badkamer of sanitaire ruimte begint met kitten kunt u de naad af  plakken met schilderstape of speciale kittape. Zo komt er geen kit op delen van de ondergrond die schoon moeten blijven. Bovendien ontstaat op die manier een strakke kitrand. Kittape bestaat uit twee stroken flinterdun aluminium op een plakstrip. Tussen de stroken zit een open ruimte. De hoeveelheid ruimte waarvoor u uiteindelijk opteert, vormt de breedte van uw kitstrook. Plak de kittape vervolgens over de naad of voeg en trek de plakstrip eraf. Zo ontstaat een keurige kitrand tussen twee evenwijdig afgeplakte stroken.

Tape wordt voornamelijk toegepast op ruwe oneffen ondergronden in combinatie met strakke gladde oppervlakten. Bijvoorbeeld een gemetselde muur of de aansluiting glasplaat in de badkamer of douche.

Kitpistool prepareren

Snij met een veilig kokermes de top van de koker tot aan de schroefdraad weg om de kit gebruiksklaar te maken. Bij sanitairkit mag de opening wat groter zijn dan bij de meeste andere kitsoorten. Let er wel op dat u de schroefdraad niet van de koker snijdt. De grootte van het stuk dat u van de tuit en de punt van de spuitmond afsnijdt, wordt gebaseerd op de afmetingen van het voegoppervlak en bepaalt uiteindelijk dus de breedte van de kitstrook. Doe de koker vervolgens in het kitpistool en knijp het handvat in zodat de spuitmond zich vult met kit. Stop met knijpen op het moment dat de sanitairkit zichtbaar wordt.

Techniek bij het kitten van de badkamer

Begin met het kitten van de vloeraansluitingen en ga daarna pas aan de slag met de wandaansluitingen. Probeer bij het kitten een rustige en soepele beweging aan te houden om de kit met uiterste precisie aan te brengen en u ervan te verzekeren dat de kit ook goed in de nekken van de aansluitingen belandt. Zie er ook op toe dat u de kit ruim, vol en gelijkmatig, zonder luchtopsluiting in de voeg, aanbrengt. Door het kitpistool in een hoek van circa 45 graden te houden, wordt het beste resultaat bereikt.

Natuurlijk wilt u het mooiste resultaat. Houdt u er daarom rekening mee dat de voeg goed vol zit. Hierdoor kan de kit goed zijn werk doen. Verder moeten de hechtingsvlakken goed geraakt zijn. Zo voorkomt u onthechting nadat de kit is uitgehard.

Het afwerken van de kitlaag

Na het aanbrengen van de sanitairkit is het zaak om de laag glad te strijken. Spuit de aansluitingen eerst in met wat zeepwater zoals de Otto Afwerkzeep of voor natuursteen de Otto Marmer afwerkzeep. Dit kan ook met een kwastje.  Vervolgens kunt u een kitplaatje of speciaal stukje afwerkgereedschap zoals de Fugenboy of Fugenfux gebruiken voor het afstrijken van de kitlaag. Maak het kitplaatje nat in een emmer met kitzeep en plaats het afstrijkplaatje haaks op de tegels, tegen de kit aan. Strijk van beneden naar boven de overbodige kitresten weg. Het is raadzaam om altijd van onderuit te beginnen, want anders wordt de vloer nat van het naar beneden druppelende water en zal de kitlaag zich daar niet goed aan de ondergrond hechten.

U kunt tot slot altijd nog een keer met de vinger een keer nastrijken voor het perfecte eindresultaat. Let er vervolgens op dat u de kit goed laat uitharden voordat hij wordt belast. Wat betreft de houdbaarheid verdient het bij vochtige ruimtes zoals badkamers de voorkeur om altijd voor nieuwe sanitairkit te opteren in plaats van reeds eerder gebruikte kit.

Heeft u hulp of advies nodig bij het kitten van uw badkamer? Neem contact met ons opWij helpen u graag verder.