Hoe haal ik het beste resultaat met kitten en lijmen?

Wilt u meer resultaat halen uit uw kitklus? Hieronder volgen enkele tips van onze kant hoe u het beste resultaat kunt halen met het kitten. 

  1. Verwijder de oude kitresten. Gebruik hiervoor ons afwerkgereedschap of de Ottoseal SilOut. Lees ook onze pagina met tips over het effectief verwijderen van oude kit.
  2. Maak de hechtvlakken goed droog, schoon en vetvrij. U kunt bijvoorbeeld de Otto Cleaner T gebruiken voor de meeste niet poreuze-ondergronden. 
  3. Voor sommige oppervlakten is het belangrijk dat u die behandeld met een primer of cleaner. Lees de technische specificaties (zie 'Downloads' bij de betreffende productpagina) of neem contact met ons op. Wij helpen en adviseren u graag.
  4. Na het primeren kunt u de kit aanbrengen. Wilt u weten hoeveel kokers kit u nodig heeft? Gebruik onze rekentool op de pagina van het product om uit te rekenen hoeveel kit u precies nodig heeft.
  5. Weet u niet precies welk type kit of lijm u nodig heeft? Geen probleem. Wij hebben voor u een Keuzehulp gemaakt zodat u door het beantwoorden van enkele vragen direct bij het juiste kit- of lijmproduct terecht kunt. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor advies. 
  6. Maak gebruik van de juiste afwerkzeep na het aanbrengen van de kit.
  7. Voor het afwerken van de voeg hebben we verschillende hoge kwaliteit afwerkgereedschappen beschikbaar in onze shop. Bijvoorbeeld de OTTO Fugenfux.

 

Tips voor een nette afwerking

De kitlaag is goed en naar tevredenheid aangebracht. Na deze tijdrovende klus is het tijd voor de finishing touch, het afmessen en afwerken van de kitvlakken. Hoe werk je een kitoppervlak optimaal af en welke werkwijze genereert het beste resultaat? Hieronder enkele tips voor de afwerking.

Het mooi afmessen en afwerken van een kitlaag is een klus die de nodige precisie en oog voor detail vereist. Het zou immers zonde van de tijd en inspanning zijn als u achterblijft met een rafelige of matig afgewerkte kitstrook. Het is daarom belangrijk om goed te letten op een paar cruciale aandachtspunten voor het bereiken van een optimaal resultaat.

 

Gladstrijken voor een nette afwerking

Na het aanbrengen van de kitlaag is het zaak om de laag glad te strijken. Spuit de aansluitingen eerst in met wat zeepwater, wij adviseren de standaard afwerkzeep van Otto of, indien de kit is aangebracht op een ondergrond van natuursteen, de Otto Marmer afwerkzeep. Vervolgens kunt u een kitplaatje of speciaal stukje afwerkgereedschap zoals de Fugenboy of Fugenfux gebruiken voor het afstrijken van de kitlaag. Maak het kitplaatje nat in een emmer met kitzeep en plaats het afstrijkplaatje haaks op de tegels, tegen de kit aan. Strijk van beneden naar boven de overbodige kitresten weg. Het is raadzaam om altijd van onderuit te beginnen, want anders wordt de vloer nat van het naar beneden druppelende water en zal de kitlaag zich daar niet goed aan de ondergrond hechten. U kunt voor de zekerheid altijd nog een keer met de vinger over de kit strijken voor het perfecte eindresultaat.

Professionele afwerkspatels zoals de Otto Fugenfux zijn ideaal voor een nette afwerking

Gebruik een spatel of afwerkhoutje

Een spatel is een prima stukje gereedschap voor het netjes afwerken van een kitlaag. Spatels zijn doorzichtige stukjes kunststof met ronde of afgekante hoeken. De maat van deze handige hulpmiddelen is afhankelijk van de uit te voeren klus. Spatels leveren voldoende grip en zijn ook enigszins buigzaam. Probeer de spatel enigszins schuin op de voeg te houden en duw de kit met lichte druk in de trekrichting erin. Houd de scherpe kant van de spatel steeds in de richting van de beweging. Door de spatel schuin te houden, kunt u de kruispunten tussen voegen zonder al te veel problemen overbruggen. Ook afwerkhoutjes zijn prima hulpmiddelen om kit af te werken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, te weten 6, 8, 10, 15, 20 en 25 millimeter.

 

Laat de kit goed uitharden

Laat de kit ook altijd goed uitharden voordat het materiaal wordt belast. Zo vermindert u de kans op barstjes, scheuren of lelijke rafelrandjes. De uithardtijd verschilt per kitsoort en is ook deels afhankelijk van factoren zoals (omgevings)temperatuur, het vochtgehalte in een ruimte en, in het geval van een kitklus in de buitenlucht, de weersomstandigheden.

Zie ook het technisch specificatieblad welke u kunt downloaden op de productpagina in onze webshop.

  • Wees voorzichtig met matte kleuren. Die kunnen maar één keer afgestreken worden.
  • Bij meerdere keren afstrijken kan het matte effect verloren gaan.
  • Houdt u rekening mee dat u tijdens het kitten altijd zorgt voor voldoende ventilatie.

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.