Hoe lang moet kit drogen en hoe kan ik dit proces versnellen?

Bij het kitten is het altijd van belang om goed te letten op de droogtijd van het materiaal. Door de kit goed uit te laten harden en haar de tijd te geven om te drogen, voorkomt u beschadigingen van en rafelrandjes rondom de kitlaag. Maar hoelang moet kit in de praktijk eigenlijk drogen? In dit artikel laten we het zien en geven we ook tips voor het versnellen van het droogproces.

 

Lucht en vocht

De meeste kitsoorten drogen onder invloed van lucht. Omdat vooral het buitenste deel van de kitlaag in direct contact staat met lucht, zal daar de eerste velvorming optreden. De rest van de kit zit onder het buitenste laagje huid verborgen en zal daardoor wat langzamer drogen. Er zijn ook kitsoorten die vooral uitharden door vocht. MS-polymeerkit is hier een goed voorbeeld van. Het gevolg hiervan is dat dergelijke kitsoorten niet zo geschikt zijn voor koudere omgevingen. Koude lucht is namelijk droog. Omdat koude lucht weinig vocht vasthoudt, kan kit die hardt op basis van vocht in dergelijke omstandigheden niet goed drogen. Heel veel kitsoorten, zoals acrylaat kit of siliconenkit (tweecomponentenkit is eigenlijk de enige echte uitzondering op de regel) kunnen niet goed uitharden als ze helemaal worden ingesloten. Let er bij het aanbrengen van de kit dus goed op dat het materiaal altijd nog in contact staat met de lucht.

 

Droogtijd afhankelijk van kitsoort

De precieze uithardingstijd hangt nauw samen met de gebruikte kitsoort en de heersende omgevingsomstandigheden. Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard. De Ottoseal A250, een afdichtingskit die speciaal is toegesneden op bitumen en vochtige ondergronden, vormt een uitzondering. Bij deze kit bedraagt de uithardingstijd voor de eerste 2 millimeter slechts een uur. De binnenste delen van de kitlaag drogen trager dan de buitenlaag. Hierdoor kunt u voor de meeste kitsoorten toch rekenen op een totale droogtijd van enkele dagen tot een kleine week. Sanitairkit, die de beste keus vormt voor vochtige ruimtes, droogt over het algemeen sneller dan gewone siliconenkit of acrylaatkit.

 

Aanschilderen na het drogen

Wilt u de kit aanschilderen? Let er dan wel op dat dit pas kan als de kitlaag helemaal gedroogd is. Als u de kit aanschildert voordat zij helemaal droog is, dan sluit u het materiaal op onder de verflaag. Hierdoor kan de kit niet goed meer drogen en zullen de oplosmiddelen uiteindelijk proberen om de verflaag los te drukken. Het resultaat: afbladderende verf en een onooglijk eindresultaat. Sommige acrylaatkitten, zoals de Ottoseal A205, zijn wel al snel na het aanbrengen aan te schilderen. De Ottoseal A225 is overschilderbaar.

Droogtijd versnellen met föhn

Hoewel het drogen dus een vrij traag en gestaag vorderend proces is, kunt u het wel een beetje versnellen. Een goede en eenvoudige manier is het gebruiken van een föhn. Door de föhn op de kitlaag te houden, voer je de temperatuur op en droogt de kit sneller. Zorg daarnaast voor een goede temperatuur (23-25 graden is ideaal) in de ruimte om het uithardingsproces te optimaliseren.

Heeft u vragen of advies nodig over de droogtijd van uw kit? Neem dan contact met ons op.