Hoe kan ik het beste kit verwijderen?

Hoewel zeker onze kwaliteitskit wel een hele tijd meegaat als zij goed wordt aangebracht, komt er toch onvermijdelijk een moment waarop een oude kitlaag mankementen en oneffenheden begint te vertonen. Het materiaal kan broos worden, maar, zeker in vochtige ruimtes zoals badkamers, op den duur bijvoorbeeld ook aangetast worden door schimmel. Op zo’n moment zit er weinig anders op dan het verwijderen van de oude kit.

Voordat u een nieuwe kitlaag gaat aanbrengen, is het natuurlijk zaak om de oude zo goed en secuur mogelijk te verwijderen. Dit kan een klus zijn die nauw luistert. Het is dus belangrijk om voor het verwijderen van oude kit een stappenplan te maken en u hier goed aan te houden. Hoe kunt u oude kit het beste verwijderen? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die u in het oog moet houden? Graag vertellen wij er u meer over.

Juiste gereedschappen

De eerste stap bij het verwijderen van oude kit is natuurlijk het binnenhalen van de juiste gereedschappen. Het belangrijkste werktuig is een scherp stanleymes of speciaal siliconenmesje. Daarnaast kan ook een voegenschraper goed van pas komen. Bekijk de verschillende accessoires die verkrijgbaar zijn in onze webwinkel.

Siliconenkit verwijderen met OTTO Silout

Wilt u siliconenkit gaan verwijderen? De OTTO Silout is een professionele siliconenverwijderaar. De pasta is speciaal samengesteld voor de verwijdering van uitgeharde siliconenkit en lijmen. Het grote voordeel van de Silout is dat er na de toepassing siliconevrije oppervlaktes ontstaan. Ook verwijdert de OTTO Silout siliconenkit van hout, stenen muren, pleister, beton, glas, porselein, metaal en kunststof. De Silout wordt veel toegepast in de bouw, maar kan ook prima gebruikt worden in bijvoorbeeld uw badkamer of keuken. Lees de handleiding goed na om er zeker van te zijn dat de ondergrond er niet door wordt aangetast.

Grote kitresten verwijderen

Voor andere kitten, zoals acrylaatkit of MS Polymeerkit Met een mes kunt u veelal de substantie tot op de ondergrond en aan weerszijden van de voeg lossnijden. Precisie en enige terughoudendheid zijn daarbij wel vereist, want een teveel aan lichaamskracht kan gemakkelijk tot een beschadigde ondergrond leiden.

Een andere veelgebruikte techniek is het loshalen van een klein stuk kit. Door voorzichtig de rest los te trekken, is het mogelijk om een groot stuk siliconenkit in één keer te verwijderen. Omdat oefening vaak kunst baart, is het verstandig om even te experimenteren voordat u met de wat grootschaliger werkzaamheden start. 

Het is goed mogelijk dat er na het afschrapen van de kit nog wat losse resten rond blijven zwerven. Met onze vladder (kleine borstel) kunnen die losse kitrestjes doorgaans zeer eenvoudig worden weggewerkt. 

Heeft u advies nodig over het verwijderen van kit of bepaalde producten die hiervoor nodig zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.