Welke kit kunt u overschilderen of verven?

Om het absolute droomresultaat te krijgen na het uitvoeren van een kitklus, kan het zijn dat u de gebruikte kit graag nog een keer overschildert. Maar niet elk kittype is hier natuurlijk even geschikt voor. Sommige kitsoorten hechten bijvoorbeeld niet goed meer als u ze overschildert. Maar welke kit is wel goed overschilderbaar? En hoe kunt u het beste te werk gaan bij het overschilderen van kit? Graag leggen wij dit aan u uit.

 

Welke kitten kan ik wel en niet overschilderen?

Reguliere siliconenkit is primair bedoeld om in de gekozen kleur af te kitten. De kitten zijn juist zo ontworpen dat ze in de praktijk niet meer overgeschilderd hoeven te worden. Wij hebben standaard meer dan 100 kit kleuren in ons assortiment direct leverbaar. De kans is dus groot dat er een geschikte kleur voor u tussen zit waarmee u aan de slag kunt.

Voorbeeld van onze kleurenkaart waarmee u de juiste kleur kunt kiezen

Een uitzondering voor siliconenkit is de Ottoseal S113. Deze professionele siliconenkit is overschilderbaar met de meeste verfsystemen. Veel (beglazings)kitten op MS-polymeerbasis en de meeste acrylaatkitten zijn tevens goed overschilderbaar. Let er echter wel altijd op dat u een verfsoort kiest die compatibel is met de gebruikte kit. Verftypen op waterbasis gaan meestal wel goed samen met de overschilderbare kitten van Ottoseal. Maar juist omdat er heel veel verfsystemen op de markt zijn, is het wel verstandig om voor het schilderproces altijd even contact met ons op te nemen.

Werkwijze bij het overschilderen

Net als het kitten zelf, is ook het overschilderen van de kitlaag een klus die zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Het belangrijkste is dat u pas begint met verven als de kit goed en volledig is uitgehard. Houd dus altijd goed rekening met de droogtijd van de kit die u gebruikt. Gemiddeld heeft een millimeter kit ongeveer een etmaal nodig om te drogen. Heeft u bijvoorbeeld een kitlaag met een dikte van vier millimeter aangebracht? Dan is het verstandig om pas na vier dagen te beginnen met het overschilderen van de kit.

Te vroeg of foutief overschilderen

Schildert u de kitlaag over voordat het materiaal voldoende is gedroogd en uitgehard? Dan is de kans groot dat de verflaag gaat kleven en de kit begint te rimpelen. Dit komt doordat de doorharding van het materiaal wordt vertraagd. De beste werkwijze is om na voldoende uitharding van de kit eerst de grondverf aan te brengen. Hierna kunt u de voeg voorzien van een mooie laag dekverf voor een optimaal eindresultaat. Als u kit gaat overschilderen die daar eigenlijk niet geschikt voor is, zal de hechting van het materiaal verzwakken. Het gevolg: onooglijke scheuren en barstjes die het uiterlijk van uw zorgvuldig gekitte voeg ruïneren.

Overschilderbare kitten bij Ottoseal

Bent u op zoek naar professionele kitten die ook nog eens probleemloos over te schilderen zijn? Dan bent u bij Ottoseal aan het juiste adres. De M360 is bijvoorbeeld een kwalitatief hoogwaardige en overschilderbare afdichtingskit op basis van de hybride-polymeer STPU. De kit heeft een breed toepassingsgebied en wordt onder meer gebruikt voor veeleisende constructies in de wagen-, metaal-, container- en scheepsbouw. Voorbeelden van overschilderbare acrylaatkitten uit ons veelzijdige assortiment zijn de Ottoseal A205 en A225.    

Heeft u vragen of advies nodig over het overschilderen van kit? Neem dan gerust contact met ons op.